Bu makale, GridDesktop ta veri bağlama işlemini nasıl gerçekleştireceğinizi tanıtır.

Örnek Bir Veritabanı Oluşturma

  1. Örnek bir veritabanı oluşturmak için. Örnek bir veritabanı oluşturmak için Microsoft Access kullanıyoruz ve aşağıdaki şemayı içeren bir Ürünler tablosu ile örnek bir veritabanı oluşturduk.

todo:image_alt_text

  1. Ürünler tablosuna üç sahte kayıt eklenmiştir. Ürünler tablosundaki kayıtlar

todo:image_alt_text

Örnek Bir Uygulama Oluşturma

Şimdi Visual Studio’da basit bir masaüstü uygulaması oluşturun ve aşağıdakileri yapın.

  1. Aracı kutusundan ‘GridControl’ denetimini sürükleyip form üzerine bırakın.
  2. Aracı kutusundan dört düğmeyi formun alt kısmına sürükleyin ve metin özelliğini sırasıyla Çalışma Sayfasını Bağla, Satır Ekle, Satır Sil ve Veritabanına Güncelle olarak ayarlayın.

Ad Alanı Ekleme ve Global Değişkenler Bildirme

Bu örnek, bir Microsoft Access veritabanı kullandığından, kodun en üstüne System.Data.OleDb ad alanını ekleyin.

Bu ad alanı altında paketlenmiş sınıfları kullanabilirsiniz.

  1. Global değişkenleri bildirin.

Veritabanından Veri Seti ile Veri Doldurma

Şimdi örnek veritabanına bağlanarak bir Veri Seti nesnesine veri çekip doldurun.

  1. OleDbDataAdapter nesnesini kullanarak örnek veritabanıyla bağlantı kurun ve veritabanındaki Ürünler tablosundan alınan verilerle bir Veri Seti doldurun, aşağıdaki kodda gösterildiği gibi.

Çalışma Sayfasını Veri Seti ile Bağlama

Çalışma sayfasını Veri Seti’nin Ürünler tablosuyla bağlayın:

  1. İstenen çalışma sayfasına erişin.
  2. Çalışma sayfasını Veri Seti’nin Ürünler tablosuyla bağlayın.

Çalışma Sayfasını Bağla düğmesinin tıklama olayına aşağıdaki kodu ekleyin.

Çalışma Sayfası Sütun Başlıklarını Ayarlama

Bağlı çalışma sayfası şu anda verileri başarıyla yüklüyor ancak sütun başlıkları varsayılan olarak A, B ve C olarak etiketlenmiştir. Veritabanı tablosundaki sütun başlıklarını sütun başlıklarına ayarlamak daha iyi olacaktır.

Çalışma sayfası sütun başlıklarını ayarlamak için:

  1. Veri Seti’ndeki (Ürünler) her sütun için başlıkları alın.
  2. Başlıkları çalışma sayfası sütunlarının başlıklarına atayın.

Çalışma Sayfasını Bağla düğmesinin tıklama olayına aşağıdaki kod parçasını ekleyin. Böylece eski sütun başlıkları (A, B ve C) ProductID, ProductName ve ProductPrice ile değiştirilecektir.

Sütunların Genişlik ve Stilini Özelleştirme

Çalışma sayfasının görünümünü daha da iyileştirmek için sütunların genişliğini ve stilini ayarlamak mümkündür. Örneğin, bazen, sütun başlığı veya sütundaki değer hücresi içine sığmayacak uzun sayıda karakterden oluşur. Bu tür sorunları çözmek için Aspose.Cells.GridDesktop, sütunların genişliklerini değiştirmeyi destekler.

Çalışma Sayfasını Bağla düğmesine aşağıdaki kodu ekleyin. Sütun genişlikleri yeni ayarlamalara göre özelleştirilecektir.

Aspose.Cells.GridDesktop ayrıca sütunlara özel stiller uygulamayı destekler. Çalışma Sayfasını Bağla düğmesine eklenen aşağıdaki kod, sütun stillerini daha gösterişli hale getirir.

Şimdi uygulamayı çalıştırın ve Çalışma Sayfasını Bağla Düğmesine tıklayın.

Satırlar Ekleme

Yeni satırlar eklemek için, Worksheet sınıfının AddRow yöntemini kullanın. Bu, en altta boş bir satır ekler ve bir veri kaynağına yeni bir DataRow eklenir (burada, bir DataSet’in DataTable’ına yeni bir DataRow eklenir). Geliştiriciler AddRow yöntemini tekrar tekrar çağırarak istedikleri kadar satır ekleyebilirler. Bir satır ekledikten sonra, kullanıcılar içine değer girebilir.

Satırları Silme

Aspose.Cells.GridDesktop ayrıca Worksheet sınıfının RemoveRow yöntemini çağırarak satırları silmeyi destekler. Bir satırı silmek için Aspose.Cells.GridDesktop kullanırken silinecek satırın dizinini gerektirir.

Yukarıdaki kodu Satırı Sil düğmesine ekleyin ve uygulamayı çalıştırın. Bir satırın kaldırılması öncesinde birkaç kayıt görüntülenir. Bir satırı seçip Satırı Sil düğmesini tıkladığınızda seçilen satır kaldırılır.

Veritabanına Yapılan Değişikliklerin Kaydedilmesi

Son olarak, kullanıcılar tarafından çalışsheet’te yapılan herhangi bir değişikliği veritabanına kaydetmek için OleDbDataAdapter nesnesinin Update yöntemini kullanın. Update yöntemi worksheet’in veri kaynağını (DataSet, DataTable vb.) alır ve veritabanını güncellemek için kullanır.

  1. Yukarıdaki kodu Veritabanına Güncelle düğmesine ekleyin.
  2. Uygulamayı çalıştırın.
  3. Worksheet verileri üzerinde bazı işlemler yapın, belki yeni satırlar ekleyin ve mevcut verileri düzenleyin veya kaldırın.
  4. Ardından Veritabanına Güncelle‘ye tıklayarak değişiklikleri veritabanına kaydedin.
  5. Tabloyu kontrol etmek için değiştirilmiş olup olmadığını görmek için.