Veri Doğrulama

Veri Doğrulama Türleri ve Uygulama

Microsoft Excel, çeşitli farklı veri doğrulama türlerini desteklemektedir. Her tür, bir hücre veya hücre aralığına hangi veri türünün girileceğini kontrol etmek için kullanılır. Aşağıda, aşağıdaki durumların doğrulanma şeklini gösteren kod örnekleri bulunmaktadır:

Microsoft Excel ile Veri Doğrulama

Microsoft Excel kullanarak doğrulamalar oluşturmak için:

  1. Bir çalışsayfada, doğrulama uygulamak istediğiniz hücreleri seçin.

  2. Veri menüsünden, Doğrulama‘yı seçin. Doğrulama iletişim kutusu görüntülenir.

  3. Ayarlar sekmesini tıklayın ve aşağıda gösterildiği gibi ayarları girin. 

    Veri doğrulama ayarları

todo:image_alt_text

Aspose.Cells ile Veri Doğrulama

Veri doğrulaması, çalışma tablolarına girilen bilgileri doğrulamak için güçlü bir özelliktir. Veri doğrulaması ile geliştiriciler, kullanıcılara bir liste seçeneği sunabilir, veri girişlerini belirli bir tür veya boyuta sınırlayabilir, vb. Aspose.Cells’de her Worksheet sınıfı, bir Validations öğesine sahiptir, bu da bir Validation nesneler koleksiyonunu temsil eder. Doğrulama ayarını yapmak için Validation nesnesinin bazı özelliklerini ayarlayın:

  • Type: Doğrulama türünü temsil eder, bu da ValidationType numaralandırmasındaki önceden tanımlanmış değerlerden biri kullanılarak belirtilebilir.
  • Operator: doğrulamada kullanılacak olan operatörü temsil eder. Bu, önceden tanımlanmış değerlerden birini kullanarak OperatorType numaralandırmasında belirtilebilir.
  • Formula1: veri doğrulamanın ilk kısmıyla ilişkili değeri veya ifadeyi temsil eder.
  • Formula2: veri doğrulamanın ikinci kısmıyla ilişkili değeri veya ifadeyi temsil eder.

Validation nesnesinin özellikleri yapılandırıldığında, geliştiriciler oluşturulan doğrulamayı kullanarak doğrulanacak hücre aralığı hakkında bilgi depolamak için CellArea yapısını kullanabilirler.

Veri Doğrulama Türleri

Veri doğrulama, her hücreye işletme kurallarını yerleştirmenize olanak tanır, böylece yanlış girişler hata mesajlarına neden olur. İş kuralları, bir işletmenin nasıl çalıştığını belirleyen politika ve prosedürlerdir. Aspose.Cells, tüm önemli veri doğrulama türlerini destekler.

ValidationType numaralandırmasının aşağıdaki üyeleri bulunmaktadır:

Üye Adı Açıklama
ANY_VALUE Herhangi bir türden bir değeri belirtir.
WHOLE_NUMBER Tamsayılar için doğrulama türünü belirtir.
DECIMAL Ondalık sayılar için doğrulama türünü belirtir.
LIST Açılır liste için doğrulama türünü belirtir.
DATE Tarihler için doğrulama türünü belirtir.
TIME Saatler için doğrulama türünü belirtir.
TEXT_LENGTH Metnin uzunluğu için doğrulama türünü belirtir.
CUSTOM Özel doğrulama türünü belirtir.

Programlama Örneği: Tamsayı Veri Doğrulaması

Bu tür doğrulama ile kullanıcılar, doğrulanmış hücrelere yalnızca belirtilen aralıkta tamsayı girebilirler. Aşağıdaki kod örnekleri, WHOLE_NUMBER doğrulama türünü uygulamanın nasıl gerçekleştirileceğini gösterir. Örnek, yukarıda Microsoft Excel kullanarak oluşturduğumuz doğrulamayı Aspose.Cells kullanarak oluşturur.

Programlama Örneği: Ondalık Sayı Veri Doğrulaması

Bu tür doğrulama ile kullanıcı, ondalık sayıları doğrulanmış hücrelere girebilir. Örnekte, kullanıcı yalnızca ondalık değer girmesi için kısıtlanmıştır ve doğrulama alanı A1:A10’dur.

Programlama Örneği: Liste Veri Doğrulaması

Bu tür doğrulama, kullanıcının bir açılır listeden değer girmesine olanak tanır. Bir liste sağlar: veri içeren bir dizi satır. Kullanıcılar yalnızca listeden değer seçebilir. İlk çalışma sayfasındaki doğrulama alanı A1:A5 hücre aralığıdır.

Burada önemli olan nokta, Validation.setInCellDropDown özelliğini true olarak ayarlamanızdır.

Programlama Örneği: Tarih Veri Doğrulaması

Bu tür doğrulama ile, kullanıcılar belirli bir aralıkta veya belirli kriterlere uyan tarih değerlerini doğrulanmış hücrelere girerler. Örnekte, kullanıcının 1970 ila 1999 arasında tarih girmesi kısıtlanmıştır. Burada doğrulama alanı B1 hücresidir.

Programlama Örnekleri: Zaman Veri Doğrulaması

Bu tür doğrulama ile, kullanıcılar belirli bir aralıkta veya belirli kriterlere uyan saatleri doğrulanmış hücrelere girebilirler. Örnekte, kullanıcının 09:00 ile 11:30 arasında zaman girmesi kısıtlanmıştır. Burada doğrulama alanı B1 hücresidir.

Programlama Örnekleri: Metin Uzunluğu Veri Doğrulaması

Bu tür doğrulama ile kullanıcılar, doğrulanan hücrelere belirli bir uzunluktaki metin değerlerini girebilirler. Örnekte, kullanıcıya en fazla 5 karakter içeren dize değerlerini girmesi engellenir. Doğrulama alanı B1 hücresidir.

Veri Doğrulama Kuralları

Veri doğrulamaları uygulandığında, doğrulama farklı değerler atayarak kontrol edilebilir. Cell.GetValidationValue() doğrulama sonucunu almak için kullanılabilir. Aşağıdaki örnek, bu özelliği farklı değerlerle göstermektedir. Deneme dosyasını test etmek için aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:

SampleDataValidationRules.xlsx

Örnek Kod

Bir hücredeki doğrulamanın açılır kutu olup olmadığını kontrol et

Gördüğümüz gibi hücre içinde uygulanabilir birçok doğrulama türü bulunmaktadır. Bir doğrulamanın açılır kutu olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, Validation.InCellDropDown özelliği buna test etmek için kullanılabilir. Aşağıdaki örnek kod bu özelliğin kullanımını göstermektedir. Test için deneme dosyasını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:

sampleDataValidationRules.xlsx

Mevcut Doğrulama Alanına Hücre Alanı Ekle

Bir hücrede mevcut CellArea‘ya eklenecek durumlar olabilir. Validation.AddArea(CellArea cellArea) kullanarak CellArea‘nın eklenmesi durumunda, Aspose.Cells yeni bölgenin zaten mevcut olup olmadığını kontrol eder. Dosyada çok sayıda doğrulama bulunuyorsa bu performansı etkiler. Bunu aşmak için API, Validation.AddAreaCellArea cellArea, bool checkIntersection, bool checkEdge) metodunu sağlar. checkIntersection parametresi, belirtilen alanın mevcut doğrulama alanlarıyla kesişimini kontrol edip etmeyeceğini belirtir. Bu parametreyi false olarak ayarlamak, diğer alanların kontrolünü devre dışı bırakır. checkEdge parametresi, uygulanan alanları kontrol edip etmeyeceğini belirtir. Yeni alanın sol üst alan olmadığından eminseniz, bu parametreyi false olarak ayarlayabilirsiniz.

Aşağıdaki kod örneği, Validation.AddAreaCellArea cellArea, bool checkIntersection, bool checkEdge) metodu kullanılarak mevcut Validation‘nın içine yeni CellArea eklemeyi göstermektedir.

Kaynak ve çıktı excel dosyaları referans için ekte sunulmuştur.

Kaynak Dosyası

Çıktı Dosyası

Gelişmiş Konular