Şekillerle Çalışmak

Bu konu, Aspose.Words kullanarak şekillerle programlı olarak nasıl çalışılacağını anlatmaktadır.

Aspose.Words’teki şekiller çizim katmanındaki Otomatik Şekil, metin kutusu, serbest biçim, OLE nesnesi, ActiveX denetimi veya resim gibi bir nesneyi temsil eder. Bir Word belgesi bir veya daha fazla farklı şekil içerebilir. Belgenin şekilleri Shape sınıfı tarafından temsil edilir.

Belge Oluşturucuyu Kullanarak Şekil Ekleme

insert_shape yöntemini kullanarak bir belgeye belirtilen tür ve boyutta satır içi şekil ve belirtilen konum, boyut ve metin sarma türüyle serbest kayan şekil ekleyebilirsiniz. insert_shape yöntemi, belge modeline DML şeklinin eklenmesine olanak sağlar. Belgenin DML şekillerini destekleyen formatta kaydedilmesi gerekir, aksi takdirde bu tür düğümler belge kaydedilirken VML şekline dönüştürülür.

Aşağıdaki kod örneği, bu tür şekillerin belgeye nasıl ekleneceğini gösterir:

En Boy Oranını Kilitli Olarak Ayarla

Aspose.Words’i kullanarak şeklin en boy oranının aspect_ratio_locked özelliği aracılığıyla kilitlenip kilitlenmeyeceğini belirtebilirsiniz.

Aşağıdaki kod örneği, AspectRatioLocked özelliğiyle nasıl çalışılacağını gösterir:

Hücredeki Şekil Düzenini Ayarla

is_layout_in_cell özelliğini kullanarak şeklin tablonun içinde mi yoksa dışında mı görüntüleneceğini de belirleyebilirsiniz.

Aşağıdaki kod örneği, IsLayoutInCell özelliğiyle nasıl çalışılacağını gösterir:

Alıntı Köşesi Dikdörtgeni Oluştur

Aspose.Words’i kullanarak bir kesme köşesi dikdörtgeni oluşturabilirsiniz. Şekil türleri SINGLE_CORNER_SNIPPED, TOP_CORNERS_SNIPPED, DIAGONAL_CORNERS_SNIPPED, TOP_CORNERS_ONE_ROUNDED_ONE_SNIPPED, SINGLE_CORNER_ROUNDED, TOP_CORNERS_ROUNDED ve DIAGONAL_CORNERS_ROUNDED‘dir.

Bu şekil türleri ile insert_shape yöntemi kullanılarak DML şekli oluşturulur. Bu türler VML şekilleri oluşturmak için kullanılamaz. Shape sınıfının genel yapıcısını kullanarak şekil oluşturma girişimi “NotSupportedException” istisnasına neden olur.

Aşağıdaki kod örneği, bu tür şekillerin belgeye nasıl ekleneceğini gösterir:

Gerçek Şekil Sınır Noktalarını Alın

Aspose.Words API’yi kullanarak, en üstteki şeklin bağlantısına göre, blok içeren şeklin konumunu ve boyutunu noktalar halinde alabilirsiniz. Bunu yapmak için bounds_in_points özelliğini kullanın.

Aşağıdaki kod örneği, BoundsInPoints özelliğiyle nasıl çalışılacağını gösterir:

Dikey Bağlantıyı Belirtin

vertical_anchor özelliğini kullanarak bir şeklin içindeki metnin dikey hizalamasını belirleyebilirsiniz.

Aşağıdaki kod örneği, VerticalAnchor özelliğiyle nasıl çalışılacağını gösterir:

SmartArt Şeklini Algıla

Aspose.Words ayrıca Shape’in bir SmartArt nesnesine sahip olup olmadığını tespit etmeye de olanak tanır. Bunu yapmak için has_smart_art özelliği özelliğini kullanın.

Aşağıdaki kod örneği, HasSmartArt özelliğiyle nasıl çalışılacağını gösterir:

Belgeye Yatay Cetvel Ekle

insert_horizontal_rule yöntemini kullanarak bir belgeye yatay kural şekli ekleyebilirsiniz.

Aşağıdaki kod örneği bunun nasıl yapılacağını gösterir:

Aspose.Words API, yatay kural şeklinin özelliklerine erişim için horizontal_rule_format özelliğini sağlar. HorizontalRuleFormat sınıfı, yatay bir kuralın formatlanması için height, color, no_shade vb. gibi temel özellikleri ortaya çıkarır.

Aşağıdaki kod örneği HorizontalRuleFormat‘in nasıl ayarlanacağını gösterir:

OLE Nesnesini Simge Olarak Ekle

Aspose.Words API, gömülü veya bağlantılı bir OLE nesnesini belgeye simge olarak eklemek için Shape.insert_ole_object_as_icon işlevi sağlar. Bu işlev, simge dosyasının ve başlığın belirlenmesine olanak sağlar. OLE nesne türü, dosya uzantısı kullanılarak algılanacaktır.

Aşağıdaki kod örneği, OLE nesnesini belgeye Simge olarak eklemenin nasıl ayarlanacağını gösterir:

Matematik XML’li Şekilleri Şekiller olarak DOM’e aktarın

EquationXML içeren şekilleri Office Math nesnelerine dönüştürmek için convert_shape_to_office_math özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özelliğin varsayılan değeri MS Word davranışına karşılık gelir; yani denklem XML’sine sahip şekiller Office matematik nesnelerine dönüştürülmez.

Aşağıdaki kod örneği, şekillerin Office Math nesnelerine nasıl dönüştürüleceğini gösterir: