Dinamik Grafikler Oluşturma

Excel Tablolarını Kullanma

ListObjects, kullanıcı etkileşimi üzerine verileri sıralama ve filtreleme işlevselliği sağlar. Hem sıralama hem de filtreleme seçenekleri, otomatik olarak başlık satırına eklenen açılır listeler aracılığıyla sağlanır. Bu özellikler (sıralama ve filtreleme) nedeniyle, ListObject, veri kaynağı olarak dinamik bir grafik için mükemmel aday gibi görünmektedir, çünkü sıralama veya filtreleme değiştiğinde, grafikteki veri temsil edilen tablonun mevcut durumunu yansıtmak üzere değiştirilecektir.

Anlatımın anlaşılmasını basitleştirmek için, Workbook oluşturacağız ve aşağıda anlatılan adımlara göre adım adım ilerleyeceğiz.

  1. Boş bir Workbook oluşturun.
  2. İlk Worksheet ın Workbook ‘indeki Cells ‘na erişin.
  3. Hücrelere bazı veriler ekleyin.
  4. Eklenen verilere bağlı olarak ListObject oluşturun.
  5. ListObject veri aralığına göre Chart oluşturun.
  6. Sonucu diske kaydedin.

Dinamik Formüller Kullanma

Dinamik grafiklerin veri kaynağı olarak ListObject kullanmak istemiyorsanız, diğer seçenek Excel işlevlerini (veya formülleri) kullanarak verinin dinamik bir aralığını oluşturmak ve bir kontrolü (örneğin ComboBox) veri değişikliğini tetiklemek için kullanmak olacaktır. Bu senaryoda, ComboBox’un seçimine bağlı olarak uygun değerleri getirmek için VLOOKUP işlevini kullanacağız. Seçim değiştirildiğinde, VLOOKUP işlevi hücre değerini güncelleyecek. Bir hücre aralığı VLOOKUP işlevini kullanıyorsa, tüm aralık, kullanıcı etkileşimi sırasında yenilenebilir, bu nedenle dinamik bir grafik için veri kaynağı olarak kullanılabilir.

Demonstrasyonu anlaşılır tutmak için Workbook’ı sıfırdan oluşturacağız ve aşağıda belirtilen adımları adım adım ilerleteceğiz.

  1. Boş bir Workbook oluşturun.
  2. İlk Worksheet ın Workbook ‘indeki Cells ‘na erişin.
  3. Hücrelere Adlandırılmış Aralık oluşturarak bazı veriler ekleyin. Bu veriler, dinamik grafik için seri olarak hizmet edecektir.
  4. Önceki adımda oluşturulan Adlandırılmış Aralık temel alınarak ComboBox oluşturun.
  5. VLOOKUP işlevine veri kaynağı olacak hücrelere başka veriler ekleyin.
  6. Uygun parametrelerle VLOOKUP işlevini bir hücre aralığına ekleyin. Bu aralık, dinamik grafik için kaynak olarak hizmet edecektir.
  7. Önceki adımda oluşturulan aralığa dayalı olarak Chart oluşturun.
  8. Sonucu diske kaydedin.