Elemanları Göster ve Gizle
Bir Çalışma Sayfasını Gösterme ve Gizleme
Bir Excel dosyasında bir veya birden fazla çalışma sayfası olabilir. Excel dosyası oluşturduğumuzda, içinde çalıştığımız Excel dosyasına çalışma sayfaları ekleriz. Bir Excel dosyasındaki her çalışma sayfası kendi veri ve biçimlendirme ayarları gibi diğer çalışma sayfalarından bağımsızdır. Bazı durumlarda, geliştiriciler kendi ilgileri için Excel dosyalarındaki birkaç çalışma sayfasını gizlemek ve diğerlerini göstermek isteyebilirler. Aspose.Cells bu nedenle geliştiricilere Excel dosyalarında çalışma sayfalarının görünürlüğünü kontrol etme imkanı sunar.
Çalışma Sayfalarının Görünürlüğünü Kontrol Etme:
Aspose.Cells, bir Excel dosyasını temsil eden bir sınıf olan Workbook sağlar. Workbook sınıfı, Excel dosyasındaki her çalışma sayfasına erişime olanak tanıyan bir WorksheetCollection içerir.
Bir çalışma sayfası, Worksheet sınıfı tarafından temsil edilir. Worksheet sınıfı, bir çalışma sayfasını yönetmek için geniş bir yelpazede özellik ve yöntem sağlar. Ancak, bir çalışma sayfasının görünürlüğünü kontrol etmek için, geliştiriciler Worksheet sınıfının setVisible yöntemini kullanabilirler.
Bir Çalışma Sayfasını Görünür Yapma
Geliştiriciler, Worksheet sınıfının setVisible yöntemine parametre olarak true geçirerek bir çalışma sayfasını görünür hale getirebilirler.
Bir Çalışsayıyı Gizleme
Geliştiriciler, Worksheet sınıfının setVisible yöntemine parametre olarak false geçirerek bir çalışma sayfasını gizleyebilirler.
Örnek:
Aşağıda, Excel dosyasının ilk çalışma sayfasını gizlemek için Worksheet sınıfının setVisible(false) yönteminin kullanımını gösteren tam bir örnek verilmiştir.
Düzenlemeden Önce Çalışma Sayfası:
Aşağıdaki ekran görüntüsünde, Book1.xls dosyasının üç çalışma sayfası olan Sheet1, Sheet2 ve Sheet3 içerdiğini görebilirsiniz.
Şekil: Herhangi bir değişiklik öncesi çalışma sayfası görünümü
Düzenleme Örneği Kodu Çalıştırıldıktan Sonra Çalışma Sayfası:
Book1.xls dosyası Workbook sınıfı kullanılarak açılır ve ardından Book1.xls dosyasının ilk çalışma sayfası gizlenir. Değiştirilmiş dosya output.xls olarak kaydedilir ve aşağıda görsel görünümü gösterilmiştir:
Şekil: Değişiklik sonrası çalışma sayfası görünümü
VisibilityType Ayarlama:
Kullanıcılar, çalışma sayfalarını özel bir şekilde gizleyebilirler. Bu özellik, çalışma sayfasını öyle gizleyebilir ki kullanıcıların onu tekrar görünür yapmanın tek yolu, kod içinde setVisibilityType yönteminin parametre değeri olarak VisibilityType.VERY_HIDDEN vermeleridir (burada dikkat edilmesi gereken nokta, kullanıcılar MS Excel’in menü seçeneklerini kullanarak nesneyi doğrudan görünür yapamazlar). Kullanıcılar ayrıca, bir çalışma sayfasının VeryHidden olarak işaretlenip işaretlenmediğini kontrol etmek için getVisibilityType yöntemini de kullanabilirler.
Sekmeleri Göster veya Gizle
Microsoft Excel dosyasının alt kısmına dikkatlice baktığınızda, bir dizi kontrolü göreceksiniz. Bunlar şunları içerir:
- Sayfa sekmeleri.
- Sekme kaydırma düğmeleri.
Sayfa sekmeleri, Excel dosyasındaki çalışma sayfalarını temsil eder. Herhangi bir sekmeye tıklayarak o çalışma sayfasına geçebilirsiniz. Çalışma kitabında daha fazla çalışma sayfası olduğunda, daha fazla sayfa sekmesi olacaktır. İyi bir sayıda çalışma sayfasının olduğu Excel dosyasında bunları dolaşmak için düğmeler kullanmanız gerekebilir. Bu nedenle, Microsoft Excel, sayfa sekmeleri ve sekmeler arasında kaydırmak için düğmeler sağlar.
Sayfa sekmeleri & sekme kaydırma düğmeleri
Aspose.Cells kullanarak geliştiriciler Excel dosyalarında sayfa sekmelerinin ve sekmelerin kaydırma düğmelerinin görünürlüğünü kontrol edebilirler.
Sekmelerin Görünürlüğünü Kontrol Etme: Aspose.Cells, bir Microsoft Excel dosyasını temsil eden Workbook sınıfını sağlar. Workbook sınıfı, bir Excel dosyasını yönetmek için geniş bir özellik ve yöntem yelpazesi sunar.
Sekmeleri Gizleme
Bir Excel dosyasında sekme gizlemek için Workbook sınıfının getSettings().setShowTabs(false) yöntemini ayarlayın.
Sekmeleri Görünür Yapma
Workbook sınıfının getSettings().setShowTabs(true) yöntemi ile sekme görünür yapın.
Tam Kod Örneği:
Aşağıda, bir Excel dosyasını (book1.xls) açan, sekmesini gizleyen ve değiştirilmiş dosyayı output.xls olarak kaydeden tam bir örnek bulunmaktadır.
Book1.xls dosyasının aşağıdaki şekilde sekmeler içerdiğini görebilirsiniz. Örnek kod çalıştırıldıktan sonra, sekmeler gizlenir ve output.xls dosyasının ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi görünür.
book1.xls: Herhangi bir değişiklik öncesi Excel dosyası
output.xls: Değişiklik sonrası Excel dosyası
Satır ve Sütunları Göster ve Gizle
Bir Excel dosyasındaki tüm çalışma sayfaları, satır ve sütunlarda düzenlenen hücrelerden oluşur. Tüm satırlar ve sütunlar, bunları tanımlamak ve tek hücreleri tanımlamak için kullanılan benzersiz değerlere sahiptir. Örneğin, satırlar - 1, 2, 3, 4, vb. - numaralandırılır ve sütunlar alfabetik olarak sıralanır - A, B, C, D, vb. Satır ve sütun değerleri başlıklarda gösterilir. Aspose.Cells kullanarak geliştiriciler, bu satır ve sütun başlıklarının görünürlüğünü kontrol edebilir.
Çalışma Sayfalarının Görünürlüğünü Kontrol Etme:
Aspose.Cells, bir Microsoft Excel dosyasını temsil eden Workbook adında bir sınıf sağlar. Workbook sınıfı, bir Excel dosyasındaki her bir çalışma sayfasına erişim sağlayan WorksheetCollection içerir.
Bir çalışma sayfası, Worksheet sınıfı tarafından temsil edilir. Worksheet sınıfı, çalışma sayfalarını yönetmek için geniş bir özellik ve yöntem yelpazesi sağlar. Satır ve sütun başlıklarının görünürlüğünü kontrol etmek için Worksheet sınıfının setRowColumnHeadersVisible yöntemini kullanabilirsiniz.
Satır/Sütun Başlıklarını Gizleme
Satır ve sütun başlıklarını gizlemek için Worksheet sınıfının setRowColumnHeadersVisible(false) yöntemini kullanın.
Satır/Sütun Başlıklarını Görünür Yapma
Satır ve sütun başlıklarını görünür yapmak için Worksheet sınıfının setRowColumnHeadersVisible(true) yöntemini kullanın.
Aşağıda, bir Excel dosyasının ilk çalışma sayfasının satır ve sütun başlıklarını gizlemek için Worksheet sınıfının setRowColumnHeadersVisible(false) yöntemi nasıl kullanılacağını gösteren tam bir örnek verilmiştir.
Aşağıdaki ekran görüntüsü, Book1.xls dosyasının Sheet1, Sheet2 ve Sheet3 olmak üzere üç çalışma sayfasını içerdiğini göstermektedir. Her çalışma sayfası, satır ve sütun başlıklarını göstermektedir.
Book1.xls: herhangi bir değişiklik yapılmadan önce çalışma sayfası
Book1.xls, Workbook sınıfı kullanılarak açılır ve ilk çalışma sayfasındaki satır ve sütun başlıkları gizlenir. Değiştirilmiş dosya output.xls olarak kaydedilir.
Değişiklikten Sonra Çalışma Sayfası Görünümü
Kaydırma Çubuklarını Göster ve Gizle
Kaydırma çubukları, herhangi bir dosyanın içeriğini gezinmek için kullanılır. Genellikle iki tür kaydırma çubuğu bulunmaktadır:
- Dikey kaydırma çubukları
- Yatay kaydırma çubukları
Microsoft Excel ayrıca yatay ve dikey kaydırma çubukları sağlar böylece kullanıcılar çalışma sayfası içeriğinde kaydırma yapabilirler. Aspose.Cells kullanarak geliştiriciler Excel dosyalarında her iki türde de kaydırma çubuklarının görünürlüğünü kontrol edebilirler.
Kaydırma Çubuklarının Görünürlüğünün Kontrol Edilmesi:
Aspose.Cells, bir Excel dosyasını temsil eden Workbook sınıfını sağlar. Workbook sınıfı, bir Excel dosyasını yönetmek için geniş bir özellik ve yöntem yelpazesi sağlar. Ancak, Excel dosyasındaki kaydırma çubuklarının görünürlüğünü kontrol etmek için geliştiriciler, Workbook sınıfının setVScrollBarVisible ve setHScrollBarVisible yöntemlerini kullanabilir.
Kaydırma çubuklarını gizleme
Dikey veya yatay kaydırma çubuklarını false olarak ayarlayarak Workbook sınıfının setVScrollBarVisible veya setHScrollBarVisible yöntemlerini kullanarak kaydırma çubuklarını gizleyin.
Kaydırma Çubuklarını Görünür Yapma
Dikey veya yatay kaydırma çubuklarını true olarak ayarlayarak Workbook sınıfının setVScrollBarVisible veya setHScrollBarVisible yöntemlerini kullanarak kaydırma çubuklarını görünür yapın.
Tam Kod Örneği:
Aşağıda, bir Excel dosyasını, book1.xls’yi açan, her iki kaydırma çubuğunu gizleyen ve ardından değiştirilmiş dosyayı output.xls olarak kaydeden tam bir kod bulunmaktadır.
Aşağıdaki ekran görüntüsü, her iki kaydırma çubuğunu da içeren Book1.xls dosyasını göstermektedir. Değiştirilmiş dosya output.xls olarak gösterilmektedir.
Book1.xls: herhangi bir değişiklik yapılmadan önce Excel dosyası
output.xls: Değişiklik sonrası Excel dosyası
Izgara Çizgilerini Gösterme ve Gizleme
Tüm Microsoft Excel çalışma sayfaları varsayılan olarak kılavuz çizgilere sahiptir. Bu çizgiler, hücreleri belirlemeye yardımcı olur, böylece belirli hücrelere veri girmek kolay hale gelir. Kılavuz çizgiler, her hücrenin kolayca tanımlanabildiği bir çalışma sayfasını görüntülememizi sağlar.
Aspose.Cells ayrıca kılavuz çizgilerin görünürlüğünü kontrol etmenizi sağlar.
Kılavuz Çizgilerinin Görünürlüğünü Kontrol Etmek
Aspose.Cells, bir Microsoft Excel dosyasını temsil eden Workbook sınıfını sağlar. Workbook sınıfı, dosyadaki her çalışma sayfasına erişim sağlayan bir WorksheetCollection içerir.
Bir çalışma sayfası, Worksheet sınıfı tarafından temsil edilir. Worksheet sınıfı, çalışma sayfalarını yönetmek için geniş bir özellik ve yöntem yelpazesi sağlar. Kılavuz çizgilerinin görünürlüğünü kontrol etmek için, Worksheet sınıfının setGridlinesVisible yöntemini kullanın.
Izgaraları Görünür Yapma
Kılavuz çizgilerini görünür yapmak için, Worksheet sınıfının setGridlinesVisible(true) yöntemini kullanın.
Izgaraları Gizleme
Kılavuz çizgilerini gizlemek için, Worksheet sınıfının setGridlinesVisible(false) yöntemini kullanın.
Örnek: Belirli Bir Çalışma Sayfasında Kılavuz Çizgilerini Gizleme
Aşağıdaki örnek, bir Excel dosyasının ilk çalışma sayfasının kılavuz çizgilerini gizlemek için Worksheet sınıfının setGridlinesVisible(false) yönteminin kullanımını göstermektedir.
Aşağıdaki ekran görüntüsü, Book1.xls dosyasının üç çalışma sayfası olan Sheet1, Sheet2 ve Sheet3 içerdiğini göstermektedir. Bu çalışma sayfalarının hepsinin kılavuz çizgileri bulunmaktadır.
Değişiklikten Önce Çalışma Sayfası Görünümü
Book1.xls dosyası Workbook sınıfı kullanılarak açılır ve ardından ilk çalışma sayfasının kılavuz çizgileri gizlenir. Değiştirilmiş dosya output.xls olarak kaydedilir.
Değişiklikten Sonra Çalışma Sayfası Görünümü